A nevem Hulk, Immortal Hulk

Marvel Unlimited olvasónapló #1

A nagy zöld szörnyeteg szépet ment az elmúlt pár évben, amióta Al Ewinggal elindult az Immortal Hulk sorozat. Bruce Banner és Hulk viszonya teljesen új alapokra került, a történet fő konfliktusát viszont egészen a gyökerekig vezették vissza, Banner és az apja súlyosan terhelt viszonyáig. Az IH így elegáns megoldással jelent megújulást a karakter számára, ugyanakkor a hagyományok előtt is tiszteleg. Becsülendő emellett, hogy a kreatív csapat pontosan tudja hova szeretnék elvinni a történetet. A jelenleg a 42. résznél tartó sor az 50-kel véget is ér.

A szériát megelőző események során Hulk többször is meghal és feltámad, ami végeredményben azzal jár, hogy a különböző Hulk-személyiségeket elnyomja a Devil Hulk és ezzel ő válik Banner fő alteregójává. Megváltozik az átalakulás mikéntje is: a tudós meghalhat, megsérülhet, Hulk viszont nem, így ha leszáll az éj és/vagy Banner halott, netán súlyosan sérült, akkor jön el a szörnyeteg ideje és a transzformáció is. Azzal pedig, hogy a Hulk lényegében korlátlan erejű, intelligens de emellett kegyetlen és gátlások nélküli szörnyeteg lesz, aki a hazugságot is azonnal megérzi, a képregény maga is misztikus és horrorisztikus elemeket vesz fel, és a Cthulhu-mítosz felé is kikacsintgat.

Még korábban olvastam az első öt számot, és bár láttam benne a potenciált, nem igazán ragadott magával. Akkora viszont körülötte a hype és a lelkesedés, hogy ha valaki elkezd Marvel képregényeket olvasni akkor lehetetlen elmenni mellette, így adtam neki még egy esélyt. Ez pedig aztán több napos Hulk-olvasási lavinát indított el.

A The Green Door néven összegyűjtött 6-10. rész végül nálam is áttörte a falat és el kellett ismerjem, hogy a népszerűség nem véletlen. Összeérnek az előző részekben elindított fonalak, kirajzolódik a kép, amerre a sorozat tart, és közben folyamatosan kapjuk a helyenként heveny pislogást előidéző bestiális jeleneteket. Tényleg az az érzése az embernek olvasás közben, hogy az író kezét nem köti meg semmi, szabadon tobzódhat a legkeményebb pszichológiai és testi horrorban. Az Immortal Hulk nem gyerekmese, hanem kőkemény tárháza a morális és filozófiai dilemmáknak, melyet pedig élvezettel tunkol vérbe és zsigerekbe egy halhatatlan, féltonnás zöld szörnyeteg. Pazar rémtörténet, mely távol áll a szuperhősképregények gyakran rágógumiszerű narratívájától és bátran tudom ajánlani mindenkinek.

Az IH sikerét láthatóan igyekszik meglovagolni a Marvel, így az ongoing sorozat mellett, más írók által jegyzett egyrészesek is elkezdtek kijönni hozzá (ilyen az előző posztban bemutatott The Treshing Place is és február 17-én érkezik a Flatline című következő kiadvány). A Great Power az Immortal Hulk 14. és a Fantastic Four 12. része előtt játszódik. A Hulk-entitás Loki varázslatának “köszönhetően” átkerül Peter Parkerbe, miután Bruce Banner és a Pókfej a Fantasztikus Négyes közreműködésével igyekszik helyreállítani az eredeti állapotot. Az eredetihez képest ez könnyedebb és helyenként már-már vicces. Szerintem kellően szórakoztató volt, nem lő mellé vele senki, aki egyébként is kedveli a résztvevőket.

Ez egy újrakiadás, melyben az Incredible Hulk 312. és az Incredible Hulk -1. száma olvasható, a két füzetet pedig keretezi egy néhány oldalas új jelenet. A kiadvány lényege, hogy ennek a két történetnek a megismerésével az IF széria olvasói bepillantást nyerhetnek Bruce Banner és az apja szomorú kapcsolatába, amely motívum döntő hatással van jelen sorozat eseményeire. Ilyen formán, mint előzmény, kihagyhatatlan mindenki számára, aki szeretne mélyebbre merülni a sorozatba.

Bruce Banner közönségsikere után unokahúgát sem kerülheti el az halhatatlanosítás. A sorozatot szintén Al Ewing írja, így van remény, hogy nem csak egy tucat rókabőr lesz belőle. Jennifer Walters a legutóbbi Marvel esemény, az Empyre során kapcsolatba kerül a Zöld Ajtóval, ami Hulk halhatatlanságának is lényeges eleme. Az első füzet egy klasszikus felvezető rész, melyben Walters próbálja feldolgozni, mi is történt vele. Rozsomákkal beszélget a halálból való visszatérésről, Thorral pedig a halhatatlanságról. Ebből még bármi lehet, meglátjuk. Mivel az IH egy bő fél év múlva kifut, elképzelhető, hogy ezzel szeretnék majd továbbvinni az ott megkezdett receptet.

Cain Marko Magik varázslata miatt átkerül a Limbora, ahonnan eléri a dimenziók közötti különleges teret, a Crossroads-t (ami egyébként az Immortal Hulk 0-ban is megjelenik), itt meghasonul önmagával (vagy valami ilyesmi) és jó útra tér. Épületek bontásával (mi mással) múlatja az idejét, kárelhárítási céllal. Az egyikben azonban összeakad egy szuperképességekkel rendelkező lánnyal, aki amolyan influenszerféle és ő mutat neki egy valódi fenyegetést, melyet el kellene hárítani. Ez nem más mint a Hulk. Így kapcsolódik második rész az Immortal Hulk sorozathoz, egészen pontosan annak a 30. száma előtt játszódik és van benne egy budapesti jelenet (nem az). Amennyi eddig látszik belőle, az Cain Marko szembenézése a saját múltjával és bűneivel, nem különösebben érdekesen elmesélve. A magam részéről sok tetejét nem látom ennek a címnek, nem volt különösebben meggyőző. Néhány részt azért még megnézek majd belőle, hátha.

Ezt a képregényt az addig üssük a vasat, amíg meleg gondolathoz kapcsolom, bár az Immortal vonallal (egyelőre) nem érintkezik. A Maestroval Peter David visszatér a Future Imperfect történethez. Ebben megismerhettünk egy alternatív jövőt, ahol a Hulk despotikus uralkodóvá vált egy nukleáris háború utáni poszt-apokaliptikus világban. Jelen sorozat azt meséli el, hogyan vált Hulk Maestrová. A zöld szörny egy virtuális valóságból ébred, nem tudja mi történt vele, majd szembesül az általa ismert világ pusztulásával. Tudomást szerez róla, hogy New Yorkban székel egy vezető, aki Maestronak nevezi magát és elindul, hogy találkozzon vele, minekutána indul a haddelhadd. Az Immortal Hulk megdöbbentő lapjai után nekem ez már elég sótlannak bizonyult, bár aki kedveli David munkásságát, az minden bizonnyal örömét leli majd benne. Ez a történet az 5. résszel fog zárulni és Maestro: War and Pax címmel papíron már elérhető a folytatás.

Legközelebb: elsőrész-szemle! Strange Academy, Werewolf by Night, Warhammer 40k és továbbiak…


További SFF tartalmakért kövessetek minket a Facebookon, ha pedig tetszik a munkánk akkor támogassatok minket a Patreonon keresztül!