Első! – Black Widow, Warhammer 40k, Strange Academy, és ez még nem minden

Marvel Unlimited olvasónapló #2 | Elsőrész-szemle #1

Mikor elindult ez a cikksorozat, voltak ugyan halvány elképzeléseim róla, miként is fog majd kinézni ezek felépítése, de letisztult tervem nem volt. Másfél hónap és nagyjából 140 elolvasott füzet után viszont már látszik, hogy miként is fogom tagolni ezeket a posztokat.

Lesznek egy konkrét karaktert, csapatot, vagy eseményt körüljáró bejegyzések, mint az előző az Immortal Hulkkal; aztán a Marvel egy adott kiadványcsoportját (Marvel Illustrated, keleti stílusú címek, noir, etc.) ismertetők, hagyományos vegyesfelvágott ajánlók (mint amilyen a következő lesz majd), illetve a kifejezetten az induló új címeket bemutatók, mint ez, amit most éppen olvasol. Lássuk is, milyen friss sorozatok jelentek meg a Marvelnél tavaly ősszel (ne feledjük, az Unlimited három hónap csúszásban van)!

Natasha Romanoff küldetésből érkezik haza, azonban ajtaján a nem várt vendégek nyomait veszi észre. Az ablakot választja, valami azonban félremegy és lezuhan. Hónapok telnek el, senki nem tud a hollétéről, váratlanul azonban feltűnik az esti hírek egyik vágóképén, mint békés járókelő.

Sólyomszem és Bucky ered a nyomába, hogy kiderítsék mi történt, majd nem várt dilemmába kerülnek. A Fekete Özvegynek családja van, gyereke, munkája és szuper élete. Noha nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel a háttérben, van-e joguk beavatkozni az idillbe? Remek alaphelyzet és történetvezetés, kiváló grafika. Semmit nem vártam ettől a sortól, aztán kellemes és pozitív csalódás lett. Tetszeni fog mindenkinek, aki a grandiózus világmegmentés helyett / mellett a karakterdrámát is értékeli a szuperhősképregényekben.

Úgy érzem, a Marvel ezzel a sorral szeretne felülni a mostanában ismét egyre npszerűbb „varázslóiskola fiataloknak” tematikára, ami lassan már külön alzsánerré növi ki magát. Doctor Strange mellett az univerzum varázslói lesznek az iskola oktatói, többek közt Magik, Scarlet Witch, Doctor Voodoo. A diákok mindenféle dimenzióból, nációból és frakcióbol verbúválódnak, van köztük Loki által protezsált jégóriás, Dormammu fia, asgardi fenegyerekek és természetesen egy hétköznapi lány is, aki ráébred a képességeire.

A sorozatot Scottie Young ezúttal írja, a rajzokért pedig a hozzá hasonló stílusú Humberto Ramos felel. Alapvetően a „könnyed kikapcsolódás”-jellegű olvasmányok közé tartozik. Van ugyan néhány kérdés a háttérben ami majd valószínűleg a történetet alakítja, de egyelőre általános varázslóiskolai kalandok kerülnek bemutatásra. Egyelőre nem igazán látom, hogy mivel tudna kiemelkedni a hasoló témájú művek közül, de a stabil átlagot hozza.

A Marvel egyik régi karaktere, melynek története egészen 1952-ig nyúlik vissza, végül 1972-ben jelent meg, a legendás Roy Thomas ötlete alapján. Saját szériája is futott 1977-ig, aztán jellemzően epizódszerepekben tűnt fel. A 2020-as miniszéria új alapokra helyezi a karaktert, a főszereplő ezúttal egy indián tinédzser lesz (nem, nem ő) és egy törzsi területen kialakult konfliktust vázol fel.

A magam részéről nem igazán érzem benne az átütő erőt, számomra a történet alakulása és dramaturgiai fordulatok is a teljes érdektelenségbe fordultak az első szám elolvasása közben. Vártam egyébként ezt a számot, bíztam benne, hogy esetleg kapunk az Immortal Hulkhoz hasonló bevállalósabb horrort, de annak a közelében sem voltunk.

Az Iron Man-sorozatokat időről-időre újraindítják, az előző széria is 6 számot ért meg Dan Slottal. Ezúttal Christopher Cantwell vette át a sort, aki a képregényiparban viszonylag új névnek számít, a Doctor Doom sorozatát viszont - amit én is szerettem -, máris jelölték a 2020-as Eisner-díjra. Az új Vasember alapfelállása, hogy Tony megunta a high-tech szuperhősködést és szeretne kicsit visszatérni az egyszerűbb dolgokhoz, kevesebb elektronika és fúziós energia, több mechanika és benzingőz. Kevesebb vállalati felelősség vállalás és több szabadidő a barkácsolásra. Az első rész jópofa felvezetés volt ebben ehhez, persze körvonalazódik valamiféle ellenfél is, eye-candynek pedig megkaptuk Patsy Walkert. A második részt egy kicsit egyhelyben toporgásnak éreztem, de majd még meglátjuk, hogy alakul tovább.

A közelgő film előtt várható volt, hogy fognak érkezni különféle Shang-Chi címek, nemrégiben elindult egy másik sorozat is, The Legend Of Shang-Chi néven. A karaktert szinte biztosan a kínai piac miatt porolta le a Marvel, hiszen annak ellenére, hogy egyébként egy szintén elég régi, 1972-ben bemutatott hősről van szó, túl nagy nyomot azért nem hagyott a képregényes univerzumban. A Marvel a David Carradine fémjelezte Kung Fu sorozatot szerette volna adaptálni, de a DC Comics tulajdonos Warner elutasította az jogok eladását, így erre válaszul fejlesztettek maguknak saját karaktert.

Jelen képregényben a főhős az egyik amerikában élő rokona pékségében dolgozik, ahol ismeretlen ninják törnek rá, minekutána kiderül, hogy családi bonyodalmak és rég elfeledett sérelmek állnak a támadás hátterében. Nem vártam sokat ettől, és ennek megfelelően nem is csalódtam nagyot. Az első részben még van egy nagyjából értelmezhető dramaturgiai struktúra, a második viszont kínos katyvaszba fordult, elég is lesz nekem belőle.

Korábban már szembejött a hír, hogy a Marvel a Games Workshoppal indít együttműködést, így várhatóak Warhammer képregények. A Warhammer 40k nekem eddig szinte teljesen kimaradt, így különösen érdekelt, miként alakul a projekt. Az író a Warhammer táblás játék fantikus Kieron Gillen lett, ami már önmagában is bíztató fejlemény (Wicked + Divine te csodás).

Egyből merészet húztak, Marneus Calgar a W40k univerzum egyik legismertebb alakja, így nem sok tere lehet a hibázásnak, ha az igazi rajongókat is meg akarják célozni. Az első rész rendben volt, korrekt felvezetés, mely elhelyezi a fő karaktert egy adott szituációban, melyből vélhetően a további, az eddigiek alapján meglehetősen véres bonyodalmak származni fognak. Az alkotók az új olvasókra való tekintettel figyeltek arra is, hogy több oldalnyi háttérinformációt adjanak át a világról, térképpel együtt. Részemről jöhet a többi.

Legközelebb: The Superior Foes of Spider-Man, Moon Knight, The Wonderful Wizard of Oz és továbbiak…


További SFF tartalmakért kövessetek minket a Facebookon, ha pedig tetszik a munkánk, akkor támogassatok minket a Patreonon keresztül!